Loading color scheme

A robotika lesz a megoldás

Az elmúlt időszakban több beruházásokat támogató pályázat is lezárult a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (Ginop) keretén belül. Miközben a piac továbbra is várja az első negyedévben benyújtott 48 milliárd forintos keretösszegű termelésikapacitás-bővítési pályázatok (Ginop 1.2.1-16) eredményét, két hasonló felhívásra figyel a továbbra is beruházási szándékkal rendelkező ügyfélkör – jelezte lapunknak Tóth Ádám Ferenc, a European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet ügyvezetője. Az egyik ilyen a gyors növekedésű, úgynevezett gazellavállalkozások komplex fejlesztése 33,57 milliárdos kerettel, amely célzottan a feldolgozóipari ágazatokban működő, fejlesztéseiket az Irinyi-terv ágazataiban megvalósító, nagy növekedési potenciállal rendelkező beszállítóknak nyújt támogatást, előnyben részesítve az Ipar 4.0 technológiai megoldásokat. Ez azoknak a cégeknek jó lehetőség, amelyek hároméves távlatban 5 százalék feletti árbevétel-növekedést tudnak felmutatni – tette hozzá.

A kis- és középvállalkozások jelentős részét megmozgató másik aktuális pályázat Tóth Ádám Ferenc szerint a kkv-k ipari digitalizációhoz (Ipar 4.0) kapcsolódó fejlesztéseinek támogatása 5 milliárd forintnyi rendelkezésre álló forrással. Az ügyvezető szerint nem árt tisztázni, mit is jelent pontosan az Ipar 4.0 elnevezés. Mint mondta, a program arról szól, hogy az automatizált gépek és szenzorok kommunikálnak egymással, és a mesterséges intelligencián alapuló technológiák segítségével automatikusan feldolgozzák az óriási adattömeget. Mindezt azért teszik, hogy hatékonyabban és nagyobb profittal lehessen terméket előállítani, részletesebb információt kapjanak a vezetők a döntéseikhez. Felidézte, hogy az Ipar 1.0 a gépesítés korszaka volt, a 2.0-val alakult ki a tömegtermelés, a 3.0 pedig néhány évvel ezelőtt az automatizáció eljövetelét segítette.

 A legmodernebb mélytanuló algoritmusok segítségével jósoljuk meg a jövőt: előre jelezzük a rendelési mennyiségeket, optimális beszerzési időpontot javaslunk az alapanyagokra, és jó előre figyelmeztetjük az ügyfeleinket, mikor várható gépeik meghibásodása – mondta lapunknak Salga Péter, a Dyntell Software ügyvezetője, cége nyolc éve foglalkozik Ipar 4.0 rendszerek telepítésével és megvalósításával. A cégvezető szerint az automatizálásból kimaradt, elavult gépparkot nem kidobni kell, és nem sokszoros áron lecserélni, hanem az Ipar 4.0 technológiák segítségével modernizálni.

Gotthárd Imre, az autóipari beszállító GIGA 2003 Kft. ügyvezetője ehhez annyit tett hozzá, hogy az iparilag fejlett régiókat, így Székesfehérvár környékét is érinti a munkaerőhiány. A növekvő megrendelésállomány mellett robotizálással és szenzoros eszközökkel tudnak teljesíteni. Példaként felhozta, hogy egy korábbi pályázatban két robotot már beüzemeltek, februárban további öt robot beszerzésére pályáztak 680 millió forint értékben. Ez részben megoldásul szolgál majd a munkaerőhiányra és a gyártást is hatékonyabbá tudja tenni: a robot kicseréli az alkatrészt a CNC gépben, beteszi az alapanyagot és kiveszi a megmunkált darabot, azt egy kamera elé teszi, ami megméri az alkatrészt, adott esetben automatikusan kijavítja magát.

Mindkét pályázat esetén kizárólag olyan projektjavaslatok nyújthatók majd be, amelyek az IFKA Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. által „megfelelt” minősítést értek el. A Ginop 1.2.7-17-nél az előminősítéshez szükséges dokumentációt augusz­tus 14-től lehet beadni, a támogatási kérelmeket pedig szeptember 14-től. Az IFKA-nak a tisztázó kérdésekkel együtt legfeljebb 30+10 napja van a projekttervek minősítésére. Tóth Ádám Ferenc kiemelte: a korábbiakban nagyobb összeget nyerő ügyfelek 61 százaléka ismételten benyújtana gépbeszerzésre pályázatot. Emellett 87 százalékuk képzési, 43 százalékuk pedig pályakezdők foglalkoztatását támogató gyakornoki pályázatban is gondolkodik.

Forrás: Világgazdaság