Friss Híreink
Pályázatírási szolgáltatásunkat jellemzően fix díj nélküli, sikerdíjas konstrukcióban nyújtjuk
2017-03-13
Elérhetőek az infokommunikációs fejlesztéseket támogató kombinált hitelprogramok

2017. március 8-tól  pályázható három infokommunikációs fejlesztéseket támogató kombinált hitelprogram, összesen 57,5 milliárd forint értékben. A felhívások keretében a digitális fejlesztést támogatják, melyre mikro-, kis- és középvállalkozások nyújthatják be kérelmeiket.

A három infokommunikációs pályázat keretösszege összesen 57,5 milliárd forint, melyre a kérelmeket 2017. március 8-tól lehet beadni - hívta fel a figyelmet Rákossy Balázs, az NGM európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkára.A hazai kis- és középvállalkozások digitalizációját elősegítő három gazdaságfejlesztési pályázat (GINOP) tavaly decemberben jelent meg, melyről korábbi cikkünkben számoltunk be.

A három pályázati lehetőség

1. Az infokommunikációs ágazatban működő mikro-, kis- és középvállalkozások által előállított termékek és szolgáltatások piacosításának, nemzetközi piacokra való belépésének támogatása (GINOP-3.1.2-8.2.4-16)

A felhívás keretében a vállalkozások összesen 10,1 milliárd forintra pályázhatnak - amelyből a vissza nem térítendő támogatás 4,5 milliárd Ft, a kölcsön pedig 5,6 milliárd Ft.

A felhívásának célja, hogy segítse az újszerű infokommunikációs ötletek piaci termékké és szolgáltatássá fejlesztését, bevezetését és üzleti hasznosítását. Ezen felül támogatja a már külpiaci tevékenységet folytató mikro-, kis- és középvállalkozások újabb nemzetközi piacokra lépését is.

A vállalkozások 2-40 millió Ft közötti vissza nem térítendő támogatást, és 2,5- 50 millió Ft kedvezményes kamatozású kölcsönt nyerhetnek el.

A kölcsön futamideje a szerződés megkötésétől számított legfeljebb 8 év, a kamat 1%/év.

2. Vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, felhőalapú online üzleti szolgáltatások terjesztésének támogatása (GINOP-3.2.2-8.2.4-16)

A felhívás keretében összesen 42,9 milliárd forintra pályázhatnak, amelyből a vissza nem térítendő támogatás 21 milliárd forintot, a kölcsön pedig közel 21,9 milliárd forintot tesz ki.

A felhívás keretében támogatható a vállalati komplex infokommunikációs és mobilfejlesztések, valamint felhőalapú és egyéb online vállalati szolgáltatások, megoldások terjesztése és bevezetése támogatása a kkv-k körében.

A kölcsön futamideje a kölcsönszerződés megkötésétől számított legfeljebb 8 év, a kamat pedig 1%/év.

A támogatást igénylő vállalkozás minimum 10% önrészt köteles biztosítani, az igényelhető vissza nem térítendő támogatás 1-24 millió Ft, míg a kölcsön 1,25 - 37,5 millió Ft lehet.

A kölcsön összegének meg kell, hogy haladja a vissza nem térítendő támogatás összegét.

3. Felhőalapú (IaaS, PaaS, SaaS) vállalati szolgáltatások, IKT megoldások fejlesztésének és piaci bevezetésének támogatása (GINOP-3.2.4- 8.2.4-16)

A mikro-, kis- és középvállalkozások összesen 4,5 milliárd forint értékben pályázhatnak, amelyből a vissza nem térítendő támogatás összege 2 milliárd Ft, a kölcsöné 2,5 milliárd Ft.

A felhívás a vállalkozások számára az informatikai beruházási kiadások, illetve a teljes bekerülési és üzemeltetési költségek csökkentését lehetővé tevő, az internetalapú szolgáltatásokra, intelligens kliensek és eszközök használatára épülő üzleti cloud computing megoldások hazai piaci fejlesztését támogatja.

A támogatás célja olyan felhőszolgáltató központok létrehozásának támogatása, amelyek professzionális informatikai infrastruktúrát és/vagy platformokat és/vagy alkalmazásokat, mint szolgáltatást nyújtanak mikro-, kis- és középvállalkozások számára.

A vállalkozások 17,5 - 175 millió Ft vissza nem térítendő támogatást, valamint 20-300 millió Ft kedvezményes kamatozású kölcsönt nyertnek el.

A kölcsön futamideje a szerződés megkötésétől számított legfeljebb 8 év, a kamat 1%/év.

www.portfolio.hu

2017-03-06
Vállalkozók, figyelem! - Március 7-től bezárul a fontos pályázati ablak

A "különösen nagyszámú támogatási kérelem" beérkezésére és a rendelkezésre álló keretet meghaladó támogatási igényre hivatkozva ma azt közölte a kiíró, hogy március 7-én déli 12 órától átmenetileg szünetelni fog a második legnépszerűbb uniós kapacitásbővítési pályázat beadhatósága.

A hivatalos kormányzati oldalon pénteken délelőtt megjelent közlemény szerint jövő kedden déltől szünetelni fog a "Mikro-, kis- és középvállalkozások kapacitásbővítő beruházásainak támogatása" című (GINOP-1.2.2-16 kódszámú) felhívás beadhatósága, mert "különösen nagyszámú támogatási kérelem érkezett be, amelyek forrásigénye meghaladja a rendelkezésre álló keretet."

A hivatalos kormányzati adatbázis szerint már 1539 darab projektre kértek együttesen 30,5 milliárd forintnyi támogatási igényt. A bő 1500 támogatási kérelem bizonyára jócskán leterheli majd az értékelői rendszert, a pályázat jelenlegi hivatalos keretösszege egyébként 21 milliárd forint. Ehhez képest tehát már 50% körüli a túligénylésnél járunk, igaz a január végi parlamenti projektmenedzseri ülésen elhangzott olyan jelzés, hogy ez várhatóan 30 milliárd forint körülre emelkedhet. Így tehát ha a következő 5 napban hirtelen még meg is ugrik az összes támogatási igény, még akkor is el kell utasítani nem kevés projektet.

Érdemes emlékeztetni rá, hogy a másik kapacitásbővítési pályázat (GINOP-1.2.1-16) benyújtási lehetősége február 28-án befejeződött (az első benyújtási szakaszhatár akkor volt). Amint megírtuk: igen, jelentős, 3,7-szeres körüli túligénylés történt a várhatóan 50 milliárd forintra ugró támogatási kerethez képest. Annyira erőteljes volt a hajrá, hogy az utolsó napon annyi támogatási igény ment be a rendszerbe, mint amennyi a pályázat teljes (várhatóan megemelt) keretösszege lesz.

Forrás: portfolio.hu

 

2017-01-03
A kormány idén elárasztja az országot uniós pénzzel

Hideget és meleget is mondtak a 2016-os év tapasztalatairól a Portfolio évértékelő pályázati körképében megkérdezett uniós szakértők. Nagyon sokan örülnek annak, hogy a pályázatok többsége meghirdetésre került, de ezzel szemben az értékelési rendszer és a bírálat lassúságát emlegetik. Továbbá egyetértenek abban is, hogy a pályázati rendszerben kritikus tényező a közbeszerzések szabályszerű lebonyolítása. A szakértők szerint a közvetlen brüsszeli források a 2020 utáni időszak egyik lehetséges kitörési pontja lehet. A portfolio.hu körképében piaci és banki pályázati szakértők vettek részt, és mindegyiküknek ugyanazt az öt kérdést tették fel.

Hogyan látja és értékeli a 2016-os évet az uniós pályázatok tükrében?

Tóth Ádám Ferenc, ügyvezető European Conformity Check Vállalkozásfejlesztési Tanácsadó Intézet

"A 2007-2013-as pályázatok 2015. december 31-ei zárását követően a 2016-os év cégünknél egyrészről a korábbi nyertes GINOP-os pályázatok beruházási projektjeinek megvalósításának, másrészről a vidékfejlesztési pályázatok benyújtásának, illetve minden további területen az előkészítés éve volt."

Hozzátette: "Ügyfeleink részéről továbbra is rendkívül erős a beruházási hajlandóság és ezáltal a pályázati "kedv", a tavalyi esztendőt a várakozás és a projektek előkészítése jellemezte."

"A közbeszerzési kötelezettséget mostanra elfogadta a KKV szegmens is, amely megítélésünk szerint tovább erősítette a teljes projektmenedzsmentet nyújtani képes tanácsadók piaci helyzetét és szerepét."

A cikk teljes terjedelmében elolvasható az alábbi linken 

Forrás: portfolio.hu

2016-12-25
Közel 5 milliárdot kapnak a Pest megyeiek

Két felhívás jelent meg közel 5 milliárd forintos keretösszeggel, amelyet a Nemzetgazdasági Minisztérium a Pest megye célzott fejlesztését szolgáló 80 milliárd forintos támogatási program részeként hirdet meg - jelentette be Rákossy Balázs európai uniós források felhasználásáért felelős államtitkár. A felhívásokra mikro-, kis- és középvállalkozások és Pest megyei települési önkormányzatok nyújthatnak be pályázatot jövő év februárjától. 

A Kormány döntése alapján a Pest megyei önkormányzatok és a Pest megye területén lévő vállalkozások fejlesztései a 2016-2021 közötti időszakban, a hazai központi költségvetés terhére, összesen 80 milliárd forint pénzügyi támogatásban részesülnek. Mivel Pest megye jelenleg a fővárossal együtt a Közép-Magyarország régióhoz (KMR) tartozik, amely az uniós besorolás szerint fejlett régiónak számít, így jóval kevesebb uniós támogatáshoz juthat. Alapvető cél itt is a források kihelyezésénél, hogy azok 60 százaléka a gazdaságfejlesztést szolgálja közvetlenül. - hangsúlyozta Rákossy Balázs.

két felhívás keretében a Pest megyei mikro-, kis- és középvállalkozások telephelyfejlesztésére 1,4 milliárd forint, belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására pedig 3,5 milliárd forint lesz elérhető 2017. január 23-tól. A Nemzetgazdasági Minisztérium 2017-ben további 25 milliárd forint értékben tervez pályázati felhívásokat meghirdetni Pest megyei támogatási program keretében.

A két felhívás

 1. A most megjelent mikro-, kis- és középvállalkozások telephelyfeltételeinek javítására irányuló pályázat célja, hogy elősegítse a Pest megyei vállalkozások meglévő telephelyeinek átalakítását, modernizációját és bővítését, a nem megfelelő telephelyek kiváltását. A korszerű infrastruktúrával felszerelt telephelyek kialakítása hozzájárul a vállalkozások versenyképességéhez, a helyi gazdaság élénkítéséhez és a foglalkoztatás növeléséhez. A rendelkezésre álló 1,4 milliárdos támogatási keretből egyenként 20-100 millió forintos támogatásra pályázhatnak a Pest megyei vállalkozások.
 2. belterületi utak gazdaságfejlesztési célú felújítására irányuló felhívás célja, hogy hozzájáruljon a Pest megye területén lévő, önkormányzati tulajdonú belterületi utak szilárd burkolattal történő kiépítéséhez, felújításához és korszerűsítéséhez, és ez által javítsa a helyi munkába járás körülményeit és a helyi gazdálkodó szervezetek működési feltételeit, elősegítse a munkahelyek és közszolgáltatások jobb elérését. A 3,5 milliárd forintos pályázati keretre Pest megye települési önkormányzatai pályázhatnak, egyenként 20-150 millió Ft értékű fejlesztési projektekkel.

Forrás: www.portfolio.hu

2016-11-20
Gazdálkodók figyelem! Érkezik a közel 24 milliárdos EU-pénz

A napokban jelent meg három vidékfejlesztési pályázat, melyek együttes keretösszege közel 24 milliárd forint. Mezőgazdasági termelők és erdőgazdálkodók nyújthatják be a támogatási kérelmeiket. A kertészeti pályázat munkagépek, eszközök beszerzését, önjáró betakarítógép, illetve traktor vásárlását támogatja. A másik két pályázat a klímaváltozás és a kedvezőtlen éghajlati jelenségek által okozott károk megelőzésére, illetve a magyarországi erdészeti fafajok meglévő genetikai változatosságának hosszú távú megőrzésére és fenntartására fókuszál. 

1. Kertészet korszerűsítése - kertészeti gépbeszerzés támogatása VP2-4.1.3.5-16

 • A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 18,08 milliárd Ft, mely 2 fókuszterület között oszlik meg.
 • A támogatott projektek várható száma 1 500 db.
 • Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege egyéni projekt esetén maximum 10 millió Ft, kollektív projekt esetén maximum 20 millió Ft.
 • A támogatás maximális mértéke közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 40%-a, a nem közép-magyarországi régióban az összes elszámolható költség 50%-a.
 • A fiatal mezőgazdasági termelő számára 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitás jár.
 • A kollektív módon végrehajtott projektek 10 százalékponttal megemelt támogatási intenzitásra jogosultak.
 • Az igénybe vehető maximális támogatási előleg mértéke a megítélt támogatás 50 %-a.
 • Ha a kedvezményezett munkavállalókat foglalkoztat, úgy vállalnia kell, hogy mind a megvalósítási mind a fenntartási időszak alatt fenntartja a bázislétszámot.
 • A projektek megvalósítási területe Magyarország.
 • Fenntartási időszak 5 év.
 • Támogatási kérelmet mezőgazdasági termelők, termelői csoportok és szervezetek nyújthatnak be, de kollektív beruházás keretében és konzorciumi formában is van lehetőség.
 • A támogatási kérelmek benyújtására a 2016. december 19. napjától lehetséges.

Támogatható tevékenységek 

 • kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges - mezőgazdasági erőgéphez, traktorhoz kapcsolható - munkagépek beszerzése,
 • kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges önjáró betakarítógépek beszerzése,
 • kertészeti tevékenység végzéséhez szükséges, gépek, eszközök beszerzése,
 • maximum 1 db, legfeljebb 80 kW motorteljesítményű traktor beszerzése
 • talajművelő gépek beszerzése (sorközművelő kultivátorok, egyéb kultivátorok, magágykészítők, talajlazítók, simítók, ekék, tárcsás talajművelők, kombinátorok, hengerek, műtrágyaszóró gépek)

2. Erdészeti genetikai erőforrások megőrzése VP4-15.2.1.1-16

A felhívás meghirdetésekor a támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 1,12 milliárd Ft.

 • A támogatott támogatási kérelmek várható száma: 30 db.
 • Az erdészeti szaporítóanyagokról szóló 110/2003 FVM Rendelet és a növényi genetikai anyagok megőrzéséről és felhasználásáról szóló 95/2003 FVM Rendelet által meghatározott terület egységek teljes, vagy azok területileg lehatárolt, összefüggő területén vehető igénybe.
 • Támogatást igényelhetnek erdőgazdálkodók, erdészeti szaporítóanyagokról szóló 110/2003. (X.21.) FVM rendelet 1 .§ (3) bekezdés c) pontja alapján nyilvántartásba vett erdészeti szaporítóanyag termelők, és a közjogi szervezetek.
 • A kérelmeket 2016. december 8. napjától lehet benyújtani.
 • A támogatás intenzitása 100%.

Támogatható tevékenységek 

 • in situ génmegőrzési módok esetében: erdészeti génrezervátumok fenntartása, magtermesztésre kijelölt törzsállományok fenntartása
 • ex situ génmegőrzési módok esetén: juvenilis formában, genotípus fenntartása, oltvány formában, genotípus fenntartása, faalakú formában utódnemzedék, származás, család fenntartása, faalakú formában genotípus fenntartása
 • erdészeti faanyagtermelő növények törzsültetvényei: vegetatív szaporítású fajok, fajták, szuperelit és elit fokozatú anyatelepeinek fenntartása, generatív szaporítású fajok, fajták magtermesztő ültetvényeinek fenntartása

3. Éghajlatváltozáshoz kapcsolódó és időjárási kockázatok megelőzését szolgáló beruházások támogatása VP3-5.1.1.1-16

 • A támogatásra rendelkezésre álló tervezett keretösszeg 4,72 milliárd Ft.
 • A támogatott projektek várható száma 210 db.
 • Az igényelhető vissza nem térítendő támogatás összege: egyéni projekt esetén maximum 20 millió forint, kollektív projekt esetén maximum 100 millió forint. b) A támogatás maximális mértéke egyéni projekt esetén az összes elszámolható költség 60%-a kollektív módon végrehajtott projekt esetén az összes elszámolható költség 80 %-a
 • A projektek megvalósítási területe Magyarország.
 • Fenntartási időszak 5 év.
 • Támogatási kérelmet mezőgazdasági termelők, termelői csoportok és szervezetek nyújthatnak be, de kollektív beruházás keretében és konzorciumi formában is van lehetőség.
 • A támogatási kérelmek benyújtására a 2016. december 19. napjától lehetséges.

Támogatható tevékenységek 

 • a jégesőkár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása
 • mezőgazdasági esőkár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása
 • tavaszi fagykár megelőzésére szolgáló beruházások támogatása

Forrás: portfolio.hu